Mbi krijimtarinë e Anton Gojçaj-t / nga Pandeli KoçiMBI KRIJIMTARINË E ANTON GOJÇAJ-tNga Pandeli KOÇIPoezia “Nâna ême shqype kryebardhë...”Drama e madhe e mërgimit është motiv i mjaft poezive. Një lirizëm i trishtë përshkon poezinë “Nana eme shqype kryebardhë e molisun por gjallë se gjallë” të shkrimtarit e kritikut letrar Anton Gojçajt. Atje në strehën e fëminisë nëna plakë “Me shkambun ndërron fjalë për durimin/ Për ‘i vorr t’hapun çi e pret me çlodhë/ Për cops t’zemrës tret’ rruzullimit/ N’fund të ark’s e ruan ‘i mollë.” Dhe heroi lirik kthehet së fundi në shtëpi: “Ka me ardh’ nanën me e pa/ Me g’juhë t’fëmijnis’ dheut  ka me i folë/ N’derë të oborrit ku vetëm e la/ Ka me gjet ‘i kokërr mollë...” Simbolika e mollës është metafora e fëminisë, e dashurisë prindërore, e dhëmbshurisë dhe e kujdesit të nënës që edhe në çastet e fundit të jetës e ka ruajtur për të birin e mërguar “’i mollë mbështjellë mjedis shamije.” 25) Ndërsa te poezia ”Traboinçe”, poeti, edhe pse i larguar prej katundit të vet, me mallëngjim e ndien se është pjesë e pashkëputshme e origjinës nga ka rrjedhur: “kur me grushta marr të pi ujë/ ujë trapoini/ kthjellët shoh nuk jam i huaj/ në këtë tempull gurrë lulëzimi/... të lutem në gjunj kur i penduar / te kroni i Traboinit ta lag ballin me ujë/ ngjitu ti valltare e virgjër qiejve/ ende jeton malësori botëve u thuaj.” 26) Rrok Gjolaj te libri poetik “Ylli i mëngjesit” (1993), veç tematikës atdhetare, zhvillon edhe problematikën e largimit nga trojet e veta në poezitë “Mërgimi i zemrës” dhe “Mërgimi i shpirtit”. “Populli thotë “Larg sysh, larg zemrës!”. Kësaj i druhet  Rrok Gjolaj, harresës. Po qe se shpërngulja vazhdon me këtë dinamik, kërcënohet rreziku që kullat të mbeten shkretë, si absurd tragjik, si kundërthënie me historinë e vet, me ekzistencën...” 27 TregimetNë parathënien e librit me tregime të zgjedhura “Ndërmjet kapakëve” të Anton Gojçajt, kritiku Ramadan Musliu e karakterizon kështu prozën e këtij autori: “Tregimet e Gojçajt nuk mund të thuhet se ofrojnë model invariant, një histori dhe një formë narative kostante dhe të përsëritshme.” 30) Në këtë përmbledhje  të bie në sy  tregimi  “Pushoftë në paqe”31) Personazhi i vetëm, Kol’ Peri nga një katund i Hotit, është një figurë tipike e atij brezi të moshuarve, të cilët mbijetuan në tallazete jetës së gjatë e të vështirë. Fati i tij tragjik – me katër fëmijë të vdekur, me dy djem të vrarë nga hasmi sipas kanunit dhe një vajzë të humbur tej kufirit, diku nëpër Shqipëri, e la atë të vetmuar. Ironia e dhimbëshme e këngës së tij dhe gjuajtja e Kanunit janë akte që flasin në mënyrë eksplicite për vetëdijësimin e plakut në çastet e mbrame. Tregimi tjetër i këtij autori  “Qengj i harruar natën në mal” 32)  trajton me vërtetësi temën e lidhjeve shpirtërore të hotjanëve me Hotin.Fragment nga studimi/kumtesa “Mali i Hotit në letërsinë artistike shqipe”, në librin HOTI NDËR RRJEDHAT E SHEKUJVE, Shkodër 2015)